Kontakt telefon: 032 373 323 E-mail: sjpremija@gmail.com

image

Sime Sarage 10

32000 Čačak

Pon - Pet: 8:00-16:00

Subotom: 8:00-13:00

Kajsija

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 – 4 godine i na pažljivo odabranim terenima redovno rađaju.

Otpornija je na biljne bo­lesti i štetočine od većine drugih voćnih vrsta pa joj je zaštita jeftinija. Pokazuje veliku osetljivost na prolećne mrazeve u fazi cvetanja, što može biti ograničavajući faktor pri odabiru lokacije za gajenje. Za kajsiju se smatra da je prilično otporna prema suši.

Plodovi rano sazrevaju (jun, jul) i na tržištu postižu visoku cenu. Bogati su šećerima, organskim kiselinama, vitaminima i mineralnim materijema. Kajsija se bere od kraja juna do kraja jula. Najčešće je to ručna berba. Sveži plodovi kajsije cenjeni su kao stono voće, a i kao sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine (sokove, džemove, pekmeze, kompote itd.) Osim toga, plodovi se suše, a i prerađuju u rakiju izuzetnog kvaliteta.

U Srbiji je proizvodnja kajsije najviše skoncentrisana na Čačanski kraj, tačnije na sela Miokovci, Gornja Gorevnica, Milićevci, Trbušani, Vranići, Rakova. Ovo područje se naziva još i „oaza kajsije“.

Najzastupljenije sorte su: Mađarska najbolja, Krupna rana, Roksana, i dr.

Kajsije podstiču odbrambenu snagu organizma od infekcije, jačaju zube i kosti. Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Zbog velikih količina vitamina A koje sadrži smatra se i najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida te čuvaru zdravlje kože.

Osim magnezijuma, ovo koštunjavo voće obiluje i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum. Istraživanja pokazuju da su dvije kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

Mađarska najbolja

kako samo ime kaze, ova sorta vodi poreklo iz Madjarske.Plodovi su joj krupni,okruglasti, u nijansi zute,narandzaste i crvene boje, sa  pegicama. Meso je slatko nakiselo,socno, izrazite arome, tamnocrvene boje. Cveta kasno, a sazreva tokom jula.Radja obilno i redovno.Stablo je bujno do izrazito bujno.Otporna je na niske temperature i mrazeve,ali osetljiva na apopleksiju(susenje stabla).Kao podloga preporucuje  se Dzanarika.

Kajsija Roksana

Roksana je najtraženija sorta kajsije posle Mađarske najbolje. Ima vrlo krupne plodove izduzenog oblika, sa pokozicom u nijansi crvene i narandžaste boje. Meso ploda je narandžaste boje, cvrsto, nakiselog ukusa, dobrog kvaliteta. Kasno cveta, a sazreva krajem jula i početkom avgusta. Osetljiva je na mrazeve. Obilno radja, odlična je za jelo i dobra za preradu.

Krupna rana kajsija

Plod je veoma krupan, izduženo jajast sa dubokom uzdužnom brazdom, mase oko 100-140g. pokožica slamastožuta, sa sunčane strane zlatnožuta i išarana crvenim pegama. Meso svetložuto, sočno, slatkokiselo odličnog ukusa. Vreme zrenja druga polovona juna i početkom jula meseca . Stablo je do umerene bujnosti. Dobro podnosi zimske mrazeve a srednje je osetljiva na pozno prolećne i sušu. Otporna je na parazite. Po kvalitetu jedna od najboljih sorti kajsije u svetu. Ima veliku rodnost pa se preporučuje za gajenje i širenje